Често задавани въпроси

Тук са синтезирани най-често задаваните въпроси относно Chrome OS, Chromebook и работата с него.

Въпроси:

- Да. Операционната система ChromeOS може да се показва изцяло на български език. Поддържат се BDS и традиционна фонетична клавиатурна подредба. Налична е и проверка на правописа на български език.

- Чрез Chrome Web Store и Google Play Store. ChromeOS поддържа и традиционни Linux приложения, които се инсталират на отделен (и автоматично създаден) дял на вградената памет.

- Windows приложения и .exe файлове не могат да се инсталират на ChromeOS, но Microsoft приложения, включително Microsoft Office могат да се намерят и в Google Play Store или да се стартират в браузъра. ChromeOS има пълна съвместимост с Office 365.

- Chromebook работи и без връзка към интернет. Могат да се използват всички локални файлове и инсталирани приложения. В момента, в който отново се свържете към интернет, свършеното от вас ще се синхронизира с облака. Gmail също позволява четене и писане на писма офлайн.

- Повечето програми имат Android версии и са достъпни чрез Google Play Store. Могат да бъдат използвани и web-базирани версии на специализиран софтуер или Linux версиите.

- Употребата на Chromebook е интуитивна и има много информация в интернет и специализираните страници за помощ на Google -> Google Help Centre.

- Да, с предварителна уговорка в офис при нас или за няколко дни с приемо-предавателен протокол, подписан и от двете страни.

- Връщането на фабричните настройки се нарича “Powerwash”. Може да се активира от менюто с настройки (най-отдолу) или чрез клавишната комбинация Ctrl+Alt+Shift+r в началния екран след като стартирате устройството.

- Чрез HDMI, като в зависимост от модела е нужен Type-C - HDMI адаптер или чрез Chromecast.